Mene hakuun Mene sisältöön

SEB:n Kiinan talousindeksi osoittaa markkinasentimentin heikentyneen

SEB:n Kiinan talousindeksi, joka mittaa pohjoiseurooppalaisten yritysten Kiinassa toimivien tytäryhtiöiden liiketoimintanäkymiä, laski vuoden 2024 lopussa 52,0:een, kun se kesäkuussa oli 55,3. Tutkimus osoittaa, että vastaajat pitävät liiketoimintaympäristöä yhä haastavampana.

- Kyselyyn vastanneiden pessimismi heijastelee Kiinassa toimivien ulkomaisten liike-elämän toimijoiden keskuudessa havaittuja muutoksia. Vaikka Kiinan hallitus on ilmoittanut useaan otteeseen aikovansa tukea taloutta voimakkaasti, näkemys näyttää olevan, että tähän mennessä toteutetut toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä. Asiakaskysyntä ja paikallinen kilpailu ovat edelleen pohjoiseurooppalaisten yritysten suurimpia huolenaiheita Kiinassa. Lisäksi Kiinassa pelätään Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen entistä enemmän mahdollista kauppasotaa, sanoo SEB:n Shanghain johtaja Juliette Xue Lascoux.

Joulukuun kyselytutkimuksen lukema 52,0 on alhaisin sitten toukokuun 2020, juuri sen jälkeen, kun koronakriisi iski Kiinaan. Indeksin kaikki neljä osatekijää (tilausnäkymät, investointinäkymät, henkilöstönäkymät ja tulosnäkymät) heikkenivät loppuvuonna kesäkuun kyselyyn verrattuna. Indeksi on nyt 9,5 prosenttia historiallisen keskiarvonsa alapuolella, mikä on negatiivisin poikkeama sitten toukokuun 2020.

Kysely osoittaa, että vastaajat odottavat kokonaistuloksen heikkenevän. Myyntinäkymien osalta enemmistö odottaa myynnin kasvun pysyvän noin +/- 5 prosentissa. Puhdasta kasvua odottavien vastaajien osuus väheni (vain 1 prosentti odottaa yli 20 prosentin kasvua). Kannattavuus on ollut haaste. Kyselyyn vastanneista 57 prosenttia odottaa liikevoiton olevan suunnilleen kannattavuusrajalla. Liikevoiton kasvua odottavien vastaajien osuus laski 23 prosenttiin, kun taas supistumista odottavien osuus kasvoi 19 prosenttiin. Ensimmäistä kertaa kolmen viimeisen tutkimuksen aikana 2 prosenttia vastaajista odottaa liikevoiton supistuvan yli puoleen.

Investointisuunnitelmat pysyvät ennallaan suurimmalla osalla kyselyyn vastanneista (67 prosenttia), mikä vastaa viime vuoden tuloksia ja tilastoja suorista ulkomaisista investoinneista. Noin 28 prosenttia vastaajista odottaa vaatimattomia investointeja. Vaikka taso on alhaisempi kuin edellisessä tutkimuksessa (35 prosenttia), se on hieman korkeampi kuin vastaavana ajankohta vuonna 2023, mikä osoittaa investointien vakiintumista. 

Kuten edellisessä tutkimuksessa, vastaajat valitsivat kolmeksi tärkeimmäksi huolenaiheeksi edelleen kilpailun, asiakaskysynnän ja geopolitiikan. Ensimmäistä kertaa geopolitiikka (20 prosenttia) on kuitenkin tärkeämpi huolenaihe kuin asiakaskysyntä (19 prosenttia), mikä selittyy osittain Yhdysvaltojen vaalituloksella ja sen mahdollisella vaikutuksella Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteisiin. Muutamia muita huolenaiheita, kuten työvoimakustannukset ja valuuttakurssien epävakaus, nousi ensimmäistä kertaa esiin aiempiin tutkimuksiin verrattuna.

Vaikka kyselyyn vastanneet ovat pohjoiseurooppalaisia yrityksiä, useammat niistä ovat enemmän huolissaan Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteesta kuin EU:n ja Kiinan suhteesta. Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteesta huolestuneiden vastaajien osuus nousi 67 prosenttiin kesäkuun tutkimuksen 49 prosentista, mikä osoittaa, että Yhdysvaltojen vaalitulos tulkitaan epäsuotuisaksi.

SEB:n Kiinan talousindeksi

SEB:n Kiinan talousindeksin on ainutlaatuinen puolivuosittain tehtävä haastattelututkimus. Se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2007, ja se perustuu 70 ruotsalaisen, suomalaisen, norjalaisen, tanskalaisen, saksalaisen, brittiläisen ja sveitsiläisen suuryhtiön tytäryhtiön toimitusjohtajien ja talousjohtajien antamiin tietoihin. Tutkimus toteutettiin 11. marraskuuta ja 6. joulukuuta 2024 välisenä aikana.

Upp Ylös