Erityisen kiinnostuksen kohteena ovat luonnollisesti tuleva kauppapolitiikka sekä turvallisuuspolitiikka niin kansainvälisesti kuin Yhdysvaltain sisäistä tilannetta koskien.
Kuten vaalien alla lukuisten ennakkoarvioiden valossa pääteltiin, Trumpin voittoa voidaan pitää positiivisena tekijänä Yhdysvaltain talouden kannalta samalla, kun kasvua koskevat epävarmuustekijät lisääntyvät niin Euroopassa kuin Kiinassakin.
Vaalituloksen vaikutus lyhyellä ja pitkällä aikavälillä?
Vaalituloksen arviointi kansainvälisiä suhdannetekijöitä koskien on kuitenkin varsin haasteellista. Lyhyellä aikavälillä lupaukset kasvun tukemisesta, kansalaisten elinkustannusten hillitsemisestä tai vakauttamisesta sekä korkotason aiempaa paremmasta ohjauksesta on otettu avosylin vastaan markkinoilla.
Hieman pidemmällä aikavälillä huolta kuitenkin herättävät mahdolliset uudet kauppapoliittiset rajoitteet, inflaatiopaineet ja kansainvälisen kaupan taantuminen. Haastava kysymys on lyhyen ja pidemmän aikavälin määrittely. Kauppapoliittisen uhan ilmapiirin voidaan nähdä olevan myös suotuisaa kansainvälisen kaupan kannalta lyhyellä aikavälillä yritysten ostaessa ja tilatessa mahdollisimman suuret varastot ilman vielä vallitsevia uusia tariffeja, kuten oli tilanne esimerkiksi Trumpin ensimmäisen kauden alkuvaiheessa. Trumpin edellisen kauden alkutaipaleella kauppatariffien toimeenpano suunnittelupöydältä käytäntöön oli noin 1,5 vuoden projekti, ja vaikka tällä kertaa aikataulun voidaan arvioida olevan merkittävästi nopeampi, niin kestänee kuitenkin vuoden 2025 puoliväliin ennen kuin voimaan tulevista uusista tariffeista voidaan puhua.
Osakkeet nousivat ja dollari vahvistui
Markkinoiden riskinottohalukkuuden kannalta Yhdysvaltain vaalitulos on otettu varsin suotuisasti vastaan etenkin Yhdysvaltain osakemarkkinoilla. Vaalipäivästä eteenpäin osakkeiden nousua kirjattiin loppuviikolle noin 5-8 prosenttia, joista erityisesti pienyhtiöiden osakkeet olivat nousukärjessä. Vastaavasti dollari vahvistui euroa vastaan pari prosenttiyksikköä.
Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan korko puolestaan on ollut vahvassa nousussa jo ennen vaaleja (+50 korkopistettä lokakuussa) nousun jatkuessa heti vaalien jälkeen maltillistuen sitten takaisin vaaleja edeltävään tasoon Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskupäätöksen vanavedessä.
Mainittakoon, että sekä Euroopan että kehittyvien markkinoiden puolelta osakemarkkinatuotot vaalien ympäristössä jäivät selvästi Yhdysvaltain jälkeen jopa hienoisesti negatiivisiksi. Jatkamme sijoitustoiminnassamme edelleen osakemarkkinoiden ylipainotuksella Yhdysvaltain osakemarkkinoita ylipainottaen.
Antti Katajisto, sijoitusjohtaja