Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

"Rohkeus verkostoitua kantaa pitkälle"

Tuttavapiirin positiiviset kokemukset innostivat Ida Vanhasen hakemaan SEB:n International Trainee -ohjelmaan. Rahoituksen pääaineopinnot Aalto-yliopistossa sekä kansainvälisen johtamisen CEMS -maisteriohjelma loivat erinomaisen pohjan hakea vuoden 2018 trainee-ohjelmaan: “Totta kai pitää olla myös vahva mielenkiinto pankkialaa kohtaan”, Ida kertoo ja jatkaa: “Uskon myös, että trainee-vuodesta saa eniten irti olemalla itse aktiivinen ja oma-aloitteinen.”

SEB:n 9 kuukautta kestävä International Trainee -ohjelma koostuu kolmesta eri osa-alueesta, joista merkittävässä osassa ovat Ruotsissa, Baltiassa sekä Saksassa järjestettävät koulutukset. Ida kertoo osallistuneensa vuoden aikana lukuisiin eri koulutuksiin, joiden painopisteet saattoivat vaihdella henkilökohtaisesta kehityksestä esimerkiksi neuvottelu- tai johtamistaitojen hiomiseen. Koulutukset olivat myös oiva tilaisuus verkostoitua muiden maiden harjoittelijoiden kanssa ja tutustua paremmin ruotsalaiseen yrityskulttuuriin: “On ollut kiinnostavaa tutustua ruotsalaiseen keskustelevaan yrityskulttuuriin, se kun hieman poikkeaa suomalaisesta”, Ida naurahtaa.

Talo tutuksi vuoden aikana

Koulutukset eivät suinkaan ole ainoa asia, joka pitää traineet kiireisinä vuoden aikana –  tärkeässä osassa on myös kattava tutustuminen pankin toimintaan: “Kävimme vuoden aikana kaikki pankin eri yksiköt läpi. Saimme kuulla jokaiselta tiimiltä ja yksiköltä heidän toiminnastaan ja työstään”, Ida kertoo. Jokainen trainee pääsi myös toteuttamaan kansainvälisen vaihdon, Idalla se sijoittui Singaporeen.

Kolmantena osa-alueena on itse työ, mikä trainee-ohjelmassa tarkoittaa joko rotaatioita eri tiimeissä tai työskentelyä omassa tiimissä. Ida pääsi tekemään rotaatioita useassa eri tiimissä vuoden aikana, kunnes vuoden lopuksi omimmalta tuntui Financial Strategy -yksikkö. 

Ida oli jo entuudestaan kuullut paljon hyvää SEB:n avoimesta kulttuurista ja mukavista työkavereista, mutta ohjelman monipuolisuus tuli yllätyksenä: “Ohjelma oli todella positiivinen kokemus. Eniten yllätti se, kuinka paljon eri osia ohjelmassa oli. Mukana oli kehittymistä, päivittäistä työtä ja jatkuvaa oppimista pankin eri yksiköistä, se oli todella hienoa”, Ida kiteyttää.

Matala hierarkia yllätti

Pankit saatetaan edelleen nähdä hierarkkisina organisaatioina,  mutta Ida rikkoo tämän ennakkoluulon ja kertoo, että SEB:ssä vallitsee matalahierarkkinen ja välitön kulttuuri: “Ihmiset ovat todella avoimia ja täällä ei katsota kenenkään titteleitä. Traineena pystyi aina kysymään apua tai vaikka kahvitteluseuraa ihmisestä, joka on paljon seniorimpi. Meille sanottiin trainee-vuoden aikana, että kenelle tahansa tässä organisaatiossa voi lähettää sähköpostia ja se on ihan totta. Otin useaan henkilöön yhteyttä vuoden aikana ja kerroin olevani kiinnostunut kuulemaan lisää heidän työstään – joka ikinen kontaktoimani henkilö suostui.”

Idan trainee-vuoteen mahtui paljon ja harjoittelujaksosta on miltei mahdotonta valita yksittäistä parasta kokemusta. Yksi ehdoton kohokohta oli kuitenkin kansainvälinen trainee-porukka, joka vuoden aikana ehti muodostua: “Meitä oli kansainvälinen joukko Ruotsista, Saksasta ja Suomesta, mikä oli ihan mahtavaa”.

Trainee-vuoden päätyttyä Idalle avautui analyytikon paikka Helsingin Financial Strategy -yksikössä. “Pidän tehtävistä, joissa pääsee tekemään ongelmanratkaisua, analysoimaan dataa tietystä aihealueesta ja sitä kautta tekemään johtopäätöksiä”, Ida valottaa.