Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Inflaatioluvuista yritysten tuloslukuihin

Synkän vuoden 2022 jälkeen uusi pörssivuosi on alkanut paljon paremmin, ja Yhdysvalloissa on noustu noin 5 prosenttia ja Euroopassa lähes 10 prosenttia.

 

 

Suomen markkinat ovat aloittaneet vuoden hyvin, mihin me kaikki olemme tyytyväisiä. Se, että Yhdysvaltojen inflaatio on saavuttanut huippunsa ja kääntynyt laskuun, sekä energian hintojen lasku Euroopassa ovat kaksi tärkeää tekijää, jotka ovat lisänneet sijoittajien riskinottohalukkuutta.

Yhdysvaltain inflaatio yllättää edelleen myönteisesti

Viime viikon torstaina julkaistu Yhdysvaltain kuluttajahintaindeksi vahvisti, että inflaatio Yhdysvalloissa on saavuttanut huippunsa. Inflaatio hidastui kuudetta kuukautta peräkkäin, ja joulukuun kuluttajahintainflaatio oli 6,5 prosenttia, kun se marraskuussa oli 7,1 prosenttia. On kuitenkin liian aikaista julistaa voittoa inflaatiosta, sillä Yhdysvaltojen työmarkkinoilla ei ole vielä havaittavissa viilenemisen merkkejä, vaikka myönteisiä merkkejä onkin, kuten palkkojen kasvun hidastuminen viimeisimmissä lukemissa. Näkemyksemme on, että 25 peruspisteen korotus helmikuussa on kiveen hakattu, ja näemme edelleen tukea sille, että se voisi olla tämän syklin viimeinen korotus.

Inflaatiosta voittoihin

Tulosjulkistusten kausi alkaa tällä viikolla toden teolla, joten voimme keskittää huomion johonkin muuhun kuin inflaatioon. Tämä tarjoaa jännittävää vaihtelua. Viime perjantaina julkaistiin ensimmäiset suurten yhdysvaltalaisten pankkien raportit, jotka täyttivät odotukset. Kaiken kaikkiaan korkokate nosti raportteja Fedin koronnostojen seurauksena. Suomessa meidän on vielä odotettava jonkin aikaa suurten yritysten raportteja.