Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Inflaatioluvut ja vallankumouksellinen tekoäly

Takana on synkkä pörssiviikko: Dow Jones sulkeutui -2,99 %, Stoxx 600 -1,42 % ja OMXS30 -1,91 %. Tällä viikolla odotamme innolla uusia inflaatiolukuja euroalueelta ja sen raskassarjalaisilta.

Jännitystä euroalueen inflaatiolukujen edessä

Tällä viikolla julkaistaan euroalueen alustavat inflaatioluvut ja Euroopan keskuspankin viimeisimmän rahapoliittisen kokouksen pöytäkirja. Näkemyksemme on, että kokonaisinflaatio hidastuu edelleen, mutta uskomme, että pohjainflaatio (ilman energiaa ja elintarvikkeita) jatkaa nousuaan. Niiden vähittäiskaupan yritysten osuus, jotka ilmoittavat aikovansa nostaa hintoja, on edelleen korkea, ja Saksan tuottajahintaindeksin voimakas nousu viittaa siihen, että Yhdysvaltain inflaatiossa vuoden 2022 puolivälistä lähtien tapahtunut käänne saapuu Eurooppaan merkittävällä viiveellä.

Suurimpien euroalueen maiden (Saksa, Ranska, Italia ja Espanja) inflaatioluvut tulevat myös viikon aikana. Nämä luvut sekä EKP:n tiedot ja tiedonannot vaikuttavat korkojen ja joukkovelkakirjojen tuottojen kehitykseen tällä viikolla.

Tekoäly on suuri aihe

Tekoälyn ja ChatGPT:n viime kuukausina saama huomio on luultavasti jäänyt vain harvalta huomaamatta. Arvostukset ovat nousseet huimasti onnistuneiden lanseerausten myötä ja osakekurssit ovat laskeneet epäonnistuneiden demojen myötä, joten tekoäly vaikuttaa jo nyt markkinoihin.

Bill Gates uskoo, että ChatGPT tulee muuttamaan maailmaamme ja että tämä muutos on samaa luokkaa kuin tietokoneen ja internetin tulo. SEB:n oma Johan Javeus kirjoittaa viikon ajatuksessaan, että "tekoälyn vallankumous on täällä, uusi maailma odottaa".

Voit lukea koko artikkelin täältä.