Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Kuinka valitsen rahaston?

Tavoite

Ennen sijoitusrahaston valintaa on hyvä selvittää, mitkä ovat sijoittamisesi tavoitteet. Oma taloudellinen tilanne, ikä, perhesuhteet jne. vaikuttavat olennaisesti sopivien sijoituskohteiden valintaan. Mitä suurempaa tuottoa tavoittelet, sitä suurempaa riskiä sinun on myös siedettävä.

Sijoitusaika

Tavoitteet antavat suuntaa myös sijoitusajan pituudelle. Sijoitusajan ollessa lyhyt on järkevää valita sijoituskohteiksi rahastoja, joissa riski pääoman menettämisestä on pieni. Lyhytaikaiselle sijoittajalle sopii siten parhaiten matalariskiset korkorahastot. Jos sijoitusaika on pidempi, on perusteltua ottaa hieman enemmän riskiä paremman tuoton saavuttamiseksi. Tällöin varoja voidaan sijoittaa esimerkiksi osakerahastoon. Jos sijoitusaika ei ole tarkkaan tiedossa, kannattaa harkita pitkän koron rahastoja tai yhdistelmärahastoja.

Riskinsietokyky

Riski tarkoittaa sijoituksen arvonheilahtelua. Osake- ja korkomarkkinoiden vaihteluiden vuoksi voi olla, ettei sijoitukselle kerry tuottoa ja osan pääomastakin voi menettää. Korkorahastojen arvon heilahtelut ovat yleensä pienempiä kuin osakerahastojen, mutta matalammalla riskillä tavoitellaan myös matalampaa tuottoa. Vuosittain suuretkin arvonheilahtelut hyväksyvälle sijoittajalle sopivat osakerahastot, joiden tuotot ja riskit perustuvat osakekurssien kehitykseen kohteena olevilla markkina-alueilla.